LIPANY: Samospráva investuje do protipovodňových opatrení 12 miliónov Sk

20.06.2008 Sabinov

Lipany 20. júna (TASR) – Prvú etapu projektu protipovodňových opatrení v meste Lipany, ktorá sa v súčasnosti realizuje na 750-metrovom úseku potoka Lučanka, ukončia podľa primátora Eduarda Vokáľa v októbri tohto roku.
"Okolnosti súvisiace s opakujúcimi sa záplavami, ktoré ohrozovali majetok mesta, občanov i podnikateľských subjektov nás nútia, aby sme túto situáciu urgentne riešili, " uviedol pre TASR.
Objasnil, že najväčšie problémy zaznamenalo mesto na jar 2006, keď rozvodnený potok narušil statiku miestnej komunikácie. "Úpravou terénu a výsadbou približne 2000 kusov drevného porastu spevníme brehy miestneho potoka tak, aby nedochádzalo k podmývaniu cesty počas jarných dažďov, " vysvetlil. Realizácia tejto etapy projektu si vyžiada 2,85 milióna Sk (92.281 eur).
V súvislosti s realizáciou protipovodňových opatrení uzavrelo mesto zmluvu o prenájme predmetných pozemkov so Slovenským vodohospodárskym podnikom. Na základe nej prevezme samospráva po realizácii stavby na desať rokov starostlivosť o toto územie. Projekt Protipovodňové opatrenia na Lipianskom potoku a potoku Lučanka, v rámci ktorého sa stavba realizuje, bol podporený čiastkou 12 miliónov Sk (395.491 eur) z Finančného mechanizmu EHP, Nórskych fondov a zo štátneho rozpočtu.
 

Vyberte región